Siguran, robustan, distribuirani sustav za praćenje i autorizaciju vozila temeljen na blockchainu

PS Tilia d.o.o. je u suradnji s  Europskim fondom za regionalni razvoj te Fakultetom elektrotehnike i računarstva predložila projekt za razvoj sigurnog, robusnog, distribuiranog sustava za praćenje i autorizaciju vozila temeljenog na ulančanim blokovima (eng. blockchain), tehnologiji distribuirane glavne knjige (eng. distributed ledger technology, DLT) i pametnim ugovorima (eng. smart contracts).


Moguće primjene sustava uključuju automatski zapis i provjeru plaćanja parkiranja vozila, zapis tehničkih karakteristika i njihovih promjena, zapis tehničke ispravnosti i dijeljenje podataka između stanica za tehnički pregled, osiguranje kupnje i prodaje vozila te provjera da li je vozilo prijavljeno kao ukradeno.


Završena je prva faza projekta, gdje je razvijen okvir (eng. framework) koji obuhvaća sustave ulančanih blokova i pametnih ugovora te strategija danjeg razvoja vlastitih ulančanih blokova i pametnih ugovora sustava kroz četiri dodatne faze.

Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, programa Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020.

 

Bitne informacije o financiranju i tijeku projekta, prema zahtjevima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Naslov projekta: Sustav za praćenje i autorizaciju vozila - Faza 1 - razvoj programskog okvira ulančanih blokova
Korisnik: PS Tilia d.o.o. 
Kratki opis projekta: U ovom projektu predložen je siguran, robustan, distribuirani sustav za praćenje i autorizaciju vozila temeljen na ulančanim blokovima (eng. blockchain), tehnologiji distribuirane glavne

knjige (eng. distributed ledger technology, DLT) i pametnim ugovorima (eng. smart contracts).
Moguće primjene sustava uključuju automatski zapis i provjeru plaćanja parkiranja vozila, zapis tehničkih karakteristika i njihovih promjena, zapis tehničke ispravnosti i dijeljenje podataka
između stanica za tehnički pregled, osiguranje kupnje i prodaje vozila te provjera da li je vozilo prijavljeno kao ukradeno.
U prvoj fazi projekta razvit će se okvir koji obuhvaća sustave ulančanih blokova i pametnih ugovora te će se razviti strategija danjeg razvoja.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:  Sustav će značajno unaprijediti ponudu tvrtke, omogućiti nove poslovne kontakte i prilike, povećati prihode tvrtke i omogućiti rast broja zaposlenika. Sustav predložen u ovom projektu će upravo biti novi proizvod koji će tvrtka nuditi po B2B modelu tj. business-to-business modelu. Unatoč što je poslovni model B2B, očekuje se da će i krajnji korisnici značajno profitirati korištenjem sustava kroz poboljšanu uslugu. Prema pregledu trenutnog stanja tehnike, ne postoji slično rješenje primijenjeno u navedenom području čime se značajno podiže konkurentnost tvrtke u sektoru u kojem djeluje. Konkurentske tvrtke iz Hrvatske, EU i svijeta nemaju razvijeno slično rješenje.
Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK): 107.142,85 kn (bez PDV-a) i 74.999,99 kn. 
Završetak provedbe projekta u 12.7.2019
Kontakt osobe za više informacija: Sabina Kufner Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Linkovi:
 
 
Javna radionica vezana uz navedeni projekt planirana je 16.9. u dvorani D306 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.
 

blokchain sponzori

 

Partneri

Logo FER logo solarifesb logologo metra logo

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok